Jongeren in Ende creëren hun ‘Voedsel voor de Toekomst’

Jongeren in Ende creëren hun ‘Voedsel voor de Toekomst’

In mei organiseerden we samen met onze collega’s uit Indonesië een workshop voor jongeren en jong ondernemers. Net zoals we al deden in Tanzania en Peru, en binnenkort ook in België. Onze collega’s schreven een kort woordje uitleg over de workshop en het ondersteunen en betrekken van jongeren in de zoektocht naar het Voedsel voor de Toekomst. Lees hieronder de vertaling, of het originele artikel.

Waarom de inclusie van jongeren zo belangrijk is in de zoektocht naar een duurzaam voedselsysteem?

Jongeren staan centraal in het project Gezocht: Voedsel voor de Toekomst. In de zoektocht naar duurzame voedselsystemen is hun inzicht en inbreng onmisbaar. Zij zijn tenslotte de consumenten, retailers, boeren en beleidsmakers van de toekomst. Het is de generatie die verantwoordelijk zal zijn om de uitdagingen binnen ons voedselsysteem aan te pakken, en om oplossingen te vinden. Bij Rikolto zijn we optimistisch en geloven we dat we jongeren kunnen begeleiden in die zoektocht.

Door middel van co-creatie in de praktijk, proberen we jongeren uit te rusten met inzichten in het huidige voedselsysteem. Geen woorden zonder daden natuurlijk, de jongeren worden aangezet om hun eigen initiatieven op te starten, samen met studenten, lokale bedrijven en de omliggende gemeenschappen.

Rikolto in Indonesië is haar samenwerking met jongeren aan het uitbreider, omdat we geloven dat ze een verschil kunnen maken, en dus geactiveerd moeten worden. Een voorbeeld daarvan is de workshop in het kader van Gezocht: Voedsel voor de Toekomst die we organiseerden in Ende op Flores (East Nusa Tenggara Province).

Jongeren in Ende creëren hun ‘Voedsel voor de Toekomst’.

Vorige maand sloegen Rikolto in België en Rikolto in Indonesië de handen ineen om een nieuwe Voedsel voor de Toekomst-workshop te organiseren. Tijdens deze workshop brachten we jongeren samen met experten, boeren en gemeenschappen in het algemeen, om te zoeken naar manieren om een groeiende wereldbevolking op een duurzame wijze te voeden.

Volgend op het succes van vorige jaar, een workshop in een middelbare school in Bali, gingen we deze keer naar Flores. 36 jongeren uit (landbouw)universiteiten maakten deel uit van de vier dagen durende workshop. Tijdens de workshop discussieerden we over de lokale uitdagingen en de gemeenschappelijke dromen op het vlak van landbouw en andere voeding gerelateerde zaken. De participanten werden uitgedaagd om op de proppen te komen met innovatieve en praktische oplossingen.

De participanten zijn onder meer ook deel van een bestaande Sustainable Agriculture Program and Entrepreneurship for Young Generation -in samenwerking met de Tannaua Flores Foundation– dat eerder dit jaar van start ging. Dit bredere programma loopt tot het einde van dit jaar. De participanten doorlopen een traject van empowerment en coaching om hun eigen bedrijfjes te starten.

Food For The Future has enriched my understanding of food issues faced by the world and also gives a chance for young people to take action and be decision makers in the world food system
– Eka Kopo, Participant

Na drie dagen workshop stelden de participanten hun eigen projecten en businessmodellen voor. Het publiek was niet min, tussen de aanwezigen vonden we onder andere overheidsvertegenwoordigers, proffen en andere ondernemers die geïnteresseerd waren in een samenwerking met de jongeren. De ideeën waren vaak erg innovatief, van efficiënte organische meststoffen, over banaanchocolade, tot korte keten projecten.

We hopen dat we deze groep jongeren hebben kunnen inspireren om changemakers te worden of te zijn, en om op een andere manier (sociaal en ecologisch) hun bedrijfjes uit te bouwen. De participanten hebben ons alvast geïnspireerd met hun innovatieve lokale oplossingen om globale uitdagingen te overwinnen.