Wetenschapsweek 2016: Jongeren denken na over Voedsel in 2050

In oktober vindt traditiegetrouw de wetenschapsweek plaats. Over heel Vlaanderen maken jongeren kennis met wetenschap. Dit jaar trokken ook wij onze stoute schoenen aan en waagden het om onze deuren open te zetten voor kinderen van de lagere school. Op maandag 25 en vrijdag 28 oktober verwelkomden we leerlingen van de laatste graad van basisschool De Zevensprong. Samen met de leerlingen wierpen we een blik op Voedsel in 2050.

Hoe zal de voedselmarkt eruit zien in 2050? Wat als de opwarming van de aarde een probleem vormt voor onze landbouw? Gaan we dan over 35 jaar onze eetgewoonten veranderen? En wat als technologische vooruitgang het mogelijk maakt om eten via drones aan huis te leveren? Wat als de Belgische bevolking heel snel gaat groeien, bijvoorbeeld door de toestroom van vluchtelingen? Zal dat een invloed hebben op hoe wij eten?

Sommige van deze ontwikkelingen lijken heel realistisch, andere minder. Het zijn allemaal mogelijke ‘scenario’s’ die onderzoekers, beleidsmakers en bedrijven gebruiken om na te denken over de toekomst. De zoektocht naar antwoorden leert ons hoe veerkrachtig we zijn, of anders gezegd, of we al dan niet klaar zijn voor de toekomst. Het toont aan wat de zwakke punten zijn in het systeem, en wat er moet gedaan worden om het systeem te verbeteren.

Het werden actieve uren, waarin de leerlingen met ons een reis door de tijd maakten. We verkenden alternatieven voor vlees, onderzochten we de herkomst van een blikje frisdrank, tekenden de supermarkt van de toekomst en… uiteraard proefden we ook van een aantal producten die mogelijk in 2050 helemaal ingeburgerd zullen zijn, zoals zeewier, humus en linzenchips.

Deze ervaring maakt voor ons ook deel uit van een aantal onderzoeksprojecten, namelijk het Europese project TRANSMANGO en het project ‘Voedsel voor de Toekomst’.

Tessa Avermaete en Tjitske Anna Zwart